top of page
Yazarın fotoğrafıMURAT SAYGILI

Döküm radyatörlerde renk alternatifleri nelerdir ? Boyama nasıl yapılır ?

Güncelleme tarihi: 30 Eyl 2023

Döküm Radyatörler: Isıtma Sistemlerinin Sağlam ve Verimli Çözümü


Isıtma sistemleri, evlerimiz ve işyerlerimizde konforlu bir ortam sağlamak için hayati öneme sahiptir. Bu sistemlerin önemli bir parçası olan döküm radyatörler, yıllardır yaygın olarak kullanılan ve etkili ısı dağıtımı sağlayan bir çözümdür. Döküm radyatörler, özellikle eski binalarda ve tarihi yapılarında tercih edilen kalıcı ve dayanıklı yapılarıyla bilinir.


Döküm radyatörler, yüksek yoğunluklu dökme demir malzemeden üretilir. Bu malzeme, ısıyı uzun süre muhafaza ederek odaların daha uzun süre ısınmasına yardımcı olur.


Döküm radyatörlerin bir diğer avantajı da düşük bakım gereksinimleridir. Doğru kullanıldığında ve düzenli olarak temizlendiğinde, uzun yıllar boyunca sorunsuz çalışabilirler. Ayrıca, modern döküm radyatörler, estetik açıdan da çekici tasarımlara sahiptir, böylece iç mekanlara şıklık katarlar.


Sonuç olarak, döküm radyatörler, sağlamlığı, etkin ısı dağıtımı ve şık tasarımlarıyla ısıtma sistemlerinde popüler bir seçenektir. Eski ve tarihi binalarda özgün atmosferi koruyarak aynı zamanda modern konforu da sağlamaktadırlar. Isıtma ihtiyaçlarınıza ve mekanınıza uygun bir seçenek arıyorsanız, döküm radyatörlerin avantajlarını göz önünde bulundurmalısınız.



Döküm radyatör renk alternatifleri nelerdir ?


Desenli ve kolonlu döküm radyatör renkleri : Bu harika radyatörlerin yapısında contalar bulunduğu için, statik (fırın) boya yerine pistole (tabanca) boyası tercih edilmektedir. Döküm radyatörlerde, üç tip renk çalışması yapılmaktadır.


  1. Döküm radyatörlerin düz renkler ile boyanması,

  2. Döküm radyatörlerin highlight (vurgulu) renkler ile boyanması,

  3. Döküm radyatörlerin patine veya eskitme boyanması.

Döküm Radyatörlerin Düz renkler ile boyanması;


Dökümhaneden endüstriyel astarlı çıkan döküm radyatörler, birleştirme ve nakliye sırasında oluşan çiziklerden dolayı uzun dönemli kullanım için uygun değildir. Bu haliyle görsel olarak beğenilse de, döküm radyatörler çok kısa zaman içerisinde paslanmaya başlayacaklardır. Bu sebep ile, biz fabrika çıkışlı endüstriyel astar üstüne, radyatörün durumuna göre bir veya iki kat daha astar uygulaması yapmaktayız.


Uygulanan astar üstüne, son kat dediğimiz ana renk boya iki kat uygulanmaktadır. Düz renk boyalarda bu ana renk genellikle RAL 216 Classic olarak bilinen, uluslararası renk standartı bir karteladan seçilmektedir. Bu kartelada 216 adet her tonda renk bulunmaktadır. Tabii ki Ral 216 kartelası tek renk kaynağımız değildir. Müşterilerimizin göndereceği renk numuneleri veya Jotun, Marshall gibi boya firmalarının kartelalarından seçecekleri renklere de yüzde 97-99 yaklaşılarak tarafımızca hazırlanıp uygulanabilmektedir.


Müşteri tercihine göre uygulanan iki kat son kat düz boya sonrası radyatör boyasının dış etkilerden ve güneş ışığından korunması için iki kat koruyucu vernik uygulanmaktadır. Koruyucu vernik aşamasında yine müşterilerimizin tercihine göre Tam Mat, Yarı Mat (İpek Mat olarak ta bilinmektedir) veya Parlak uygulamalar yapabilmekteyiz.


Aşağıda düz renk uygulamalarına birkaç örnek bulabilirsiniz.



Ral 6000 yeşil serisi Özel renk desenli döküm radyatör
Özel renk desenli döküm radyatör

Ral 7000 Gri özel renk desenli döküm radyatör
Özel renk desenli döküm radyatör

Highlight (Vurgulu) Döküm Radyatör renkleri ve boyası;


Dökümhaneden gelen radyatörlerin bir veya iki kat astarlanması ve daha sonra müşterilerimizin tercih ettiği iki kat ana renk (baz renk) uygulanması sonrasında ikinci bir renk ile döküm radyatör desenlerinin öne çıkartılmasına Highlight veya Vurgulu renk çalışmaları denilmektedir. Bu çalışmada uygulanan renkler genellikle gümüş, altın varak veya bakır gibi metalik renkler veya ton sür-ton renklerden oluşmaktadır. Vurgu rengi tamamen el ile fırça yardımı ile yapılmaktadır. İkinci vurgu renginin uygulanmasından sonra, müşterimizin tercihine göre mat, yarı mat veya parlak iki kat koruyucu vernik uygulaması yapılmaktadır.


Aşağıda varaklı çalışmalar ile ilgili birkaç örneği bulabilirsiniz.



Varaklı vurgulu Özel renk desenli döküm radyatör
Özel renk desenli döküm radyatör

Varaklı vurgulu Özel renk desenli döküm radyatör
Özel renk desenli döküm radyatör

Patina veya eskitme Döküm Radyatör boyası;


Patina boya, hali hazırda boyalı olan yüzeye, farklı boyalar kullanılarak ve çeşitli tekniklerle boya uygulaması yapılması sonucunda eskitilmiş ve dokulu yüzeyler elde edilmesinin sağlanmasıdır. Dökümhaneden gelen radyatörlerin bir veya iki kat astarlanması ve daha sonra müşterilerimizin tercih ettiği iki kat ana renk (baz renk) uygulanması sonrasında ikinci bir renk ile patina veya eskitme işlemi yapılmaktadır. Bir çok teknik arasından seçilen renk armonisine uygun yapılan patina - eskitme işlemi sonrasında müşterimizin tercihine göre mat, yarı mat veya parlak iki kat koruyucu vernik uygulaması yapılmaktadır.


Aşağıda patina - eskitme çalışmalar ile ilgili birkaç örneği bulabilirsiniz.



Patina ve eskitme Özel renk desenli döküm radyatör
Özel renk desenli döküm radyatör

Patina ve eskitme Özel renk desenli döküm radyatör
Patina ve eskitme Özel renk desenli döküm radyatör


Sonuç olarak, döküm radyatörler, başlangıç yatırımı yüksek fakat zaman içerisinde kendini defalarca amorti eden çok şık ve özel dekoratif ısıtma elemanlarıdır. Bu yatırımın mekanın dekorasyonuna uygun şekilde boyanması büyük önem taşımaktadır.


Maxroom, 20 yıllık döküm radyatör ve boya tecrübesi ile her zaman müşterilerinin isteklerini eksiksiz yerine getirmiştir. Renk ve boya konusunda müşteri hizmetlerimize 0532 427 11 14 numaralı whatsapp ve cep numaramızdan veya 0850 225 05 09 numaralı ofis numaramızdan ulaşabilirsiniz.



Dmca protected article about cast iron radiator paintings in Turkish
Dmca protected article


134 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page